Podcast Doordenkers
Een nieuwe podcast over ESG dilemma’s voor beleggers
Een nieuwe podcast Doordenkers zoomt in op de ESG-dilemma’s waarmee institutionele beleggers worden geconfronteerd. De podcast belicht en analyseert samen met scherpe denkers deze complexe vraagstukken.
Doordenkers Aflevering 4 Wie stopt de klimaatverandering?
Wie vanuit economisch perspectief naar de wereld kijkt, kan eigenlijk alleen maar positief zijn: als mensheid hebben we nog nooit in de geschiedenis zoveel welvaart gekend. Alleen is er ook een flinke keerzijde: door het anderhalve eeuw lang verstoken van fossiele brandstoffen, warmt de aarde in een recordtempo op. De consequenties daarvan worden overal ter wereld met de dag voelbaarder. Om het tij te keren, zijn er ingrijpende maatregelen nodig. Maar overheden laten het vooralsnog nog vaak afweten. Moeten beleggers en vermogensbeheerders de handschoen oppakken? Hebben zij een verantwoordelijkheid om het proces van klimaatverandering te stoppen? En, zo ja, hoe ver moeten zij daarin gaan?
Doordenkers aflevering 3: Kunnen we de energietransitie snel in praktijk brengen?
Voor de transitie naar schonere vormen van energie staan de komende jaren miljardeninvesteringen gepland, door overheden én langetermijnbeleggers. De grote vraag is alleen: zijn we in staat snel om deze energietransitie in de praktijk te brengen? Kunnen we snel omschakelen? En ten koste van wat? Eén ding lijkt in elk geval zeker: als we verder gaan op de bestaande weg, dan heeft dat negatieve consequenties. Maar drastisch het roer omgooien om de transitie naar een duurzame economie te versnellen is voor energieleveranciers, beleidsmakers en beleggers een grote uitdaging. Met drie scherpe denkers gaan we op zoek naar antwoorden.
Doordenkers Aflevering 2 Kies je voor de korte of de lange termijn?
Kies je voor snelle winst? Of bouw je gestaag aan een robuust bedrijf, maar met als consequentie lagere winsten voor vandaag? De keuze voor korte of lange termijn is een lastig dilemma voor beleggers en vermogensbeheerders. Zeker wanneer het gaat om de transitie naar een duurzamere economie, is dit een belangenconflict dat telkens weer de kop op steekt. De wrange werkelijkheid is dat er afgelopen decennia in bedrijven meer focus was op kortetermijnwinst, dan dat er werd gekeken naar hoe de wereld eruit zou zien voor toekomstige generaties. Moeten beleggers, investeerders en bedrijven hun manier van handelen aanpassen omdat ze verantwoordelijk zijn voor toekomstige generaties? En, zo ja, hoe dan? Drie experts delen met ons hun visie op korte vs lange termijn denken voor beleggers.
Doordenkers Aflevering 1 Een portefeuille met of zonder wapens?
Een portefeuille zonder wapens was lange tijd voor duurzame beleggers een logische keuze. Maar anno 2022 verandert de wereld in hoog tempo. De decennia van relatieve rust en een stabiel geopolitiek evenwicht lijken voorbij. Met de inval van Rusland in Oekraïne verschuiven de machtsblokken. Daarbij staan wapens ineens weer hoog op de agenda. Hoe pas je je als belegger aan, aan deze nieuwe werkelijkheid? Houd je vast aan je principes en vermijd je te allen tijde wapens? Of kies je voor een meer pragmatische aanpak van ‘realpolitik’? En wat zijn de consequenties bij het kiezen voor één van beide richtingen? In deze aflevering brengen we het dilemma in kaart en gaan we op zoek met drie experts naar antwoorden.