Direct naar de inhoud

  • Diverse vormen blokken op elkaar balancerend
    Gepubliceerd op:

    Het belang van diversiteit neemt snel toe, in de maatschappij en daarmee ook in bedrijven en organisaties. Als mensen zichzelf kunnen zijn, halen ze het beste uit zichzelf én uit de organisatie. De succesvolle managers Sarah McPhee en David Blackburn vertellen hoe ze diversiteit voor elkaar krijgen en zo prestaties verbeteren.

  • IIjsje met wereldbol
    Gepubliceerd op:

    e mag nooit alleen maar uitgaan van modellen, omdat de werkelijkheid vele malen ingewikkelder is. Als er één gebied is waar dat voor geldt, dan is het wel klimaatverandering. Een complex onderwerp dat ook op de agenda van pensioenfondsen moet staan. Want het gaat dan over gevolgen die moeilijk te voorzien zijn voor de toekomst.

  • kaartenhuis dat deels omvalt
    Gepubliceerd op:

    In december 2001 stortte energiebedrijf Enron als een kaartenhuis in elkaar. Een kaartenhuis goedgekeurd door accountants, banken en politici. Hoe kon dat gebeuren? Achteraf bleken er al jaren aanwijzingen te zijn dat de risicocultuur én het risicomanagement van Enron zwaar onder de maat waren.

  • rode dobbelstenen
    Gepubliceerd op:

    Om de schaduwkanten van kansdenken buiten onze portfolio’s te houden, moeten we ze kennen en leren hoe we ermee om kunnen gaan. Experts Mark Petit, Pim van Diepen en Karin Pasha delen experimenten uit de psychologie die laten zien waar het denken in kansen mis kan gaan en waarom dat relevant is voor de dagelijkse praktijk van de pensioenprofessional.

  • verschillende kleuren auto's
    Gepubliceerd op:

    Gecompliceerd is niet hetzelfde als complex. Gecompliceerde zaken kunnen we analyseren, doorgronden en uiteindelijk begrijpen. Maar op complexiteit krijgen we moeilijk vat. In deze podcast leggen we uit hoe dit ogenschijnlijk kleine verschil cruciaal is voor je beleid.

  • plastic ezel
    Gepubliceerd op:

    We denken van onszelf misschien dat we onze beslissingen nemen met een ‘open mind’. Alle informatie objectief afwegen en zo tot de juiste beslissing komen. Maar zo ‘open’ is onze ‘mind’ vaak niet. Zonder het zelf te beseffen kijken we bevooroordeeld naar de wereld, onze opvattingen zorgen ervoor dat we informatie filteren.

  • prikkeldraad
    Gepubliceerd op:

    Als het gaat over Groupthink gaat het meestal over het doorbreken van gedachtepatronen die ertoe leiden dat goede oplossingen over het hoofd worden gezien. Maar het kan regelrecht gevaarlijk zijn, want een groep mensen die hetzelfde denkt radicaliseert heel makkelijk. En ja, dat kan ook in de bestuurskamer van een pensioenfonds gebeuren….

  • waarschuwingsbord electriciteit
    Gepubliceerd op:

    Misschien denk je dat je een open cultuur hebt en dat je als bestuur openstaat voor andere ideeën dan die van jezelf. Maar is dat wel écht zo? Deze podcast gaat over de noodzaak van het planmatig organiseren van tegenspraak in de bestuurskamer en hoe dat leidt tot betere besluitvorming.

  • vergrootglas
    Gepubliceerd op:

    De Schiedammer parkmoord is één van de grootste gerechtelijke dwalingen in Nederland. De oorzaak? Groupthink en tunnelvisie. Geruchtmakende zaken als deze hebben geleid tot een nieuwe aanpak bij de politie, waarin scenariodenken structureel wordt ingezet.

  • wichelroede
    Gepubliceerd op:

    Wij mensen zijn dol op modellen. Ze helpen ons om complexe informatie te verwerken en te begrijpen. Ook veel economen en politici zijn er dol op, vanwege de vermeende voorspellende waarde die er aan wordt toegekend. Maar dat is een grote valkuil.

  • Aap met handen voor mond
    Gepubliceerd op:

    Het medicijn tegen te desastreuze gevolgen van groupthink in de bestuurskamer? Zorg voor diversiteit en organiseer tegenspraak. Margaret Heffernan legt in deze podcast uit waarom. Ook vertelt ze waarom unanieme beslissingen niet sterk zijn maar juist zwak.