De Europese Milieuraad heeft op maandag 17 juni 2024 de Natuurherstelwet goedgekeurd. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de bescherming van natuur en klimaat in Europa. Dat is hard nodig, want het gaat niet goed met de Europese natuur en het klimaat. Wat betekent dit voor Nederlandse boeren, voor de natuurbalans en voor beleggers?
Veel institutionele beleggers sloten wapenfabrikanten doorgaans uit in hun duurzaamheidsbeleid. Is dat veranderd sinds het moment dat agressor Rusland Oekraïne binnenviel begin 2022? Beleggen in wapens en/of de defensiesector is altijd al een gevoelig onderwerp geweest.
Als institutionele belegger hoef je, gegeven de onzekerheden die rond klimaatverandering hangen, niet direct je asset allocatie aan te passen. Maar het is wel goed om nu ook al extreme scenario’s in beeld te hebben.
Een overheid die zijn schuldenplafond moet verhogen is iets waar we aan zullen moeten wennen. Recent was de VS aan de beurt. Waardoor lopen de kosten op? En waar moet je de
kredietwaardigheid van een overheid op beoordelen? De klimaatverandering heeft in ieder geval impact op de begroting van overheden en hun schuldenniveau.
De roep om strakke regels, scherper toezicht, grotere buffers en een royaal garantiefonds neemt daarmee toe. Toch zijn dat slechts lapmiddelen die vooral schijnzekerheid opleveren, oplossingen voor problemen uit het verleden.
Elk kwartaal geven we een beknopt overzicht van opvallende ontwikkelingen op het gebied van duurzaam investeren in de obligatiemarkt. Dit zijn de belangrijkste in Q2 van 2022.
Cardano en ACTIAM maken zich samen hard voor het uiteindelijke doel van de TNFD (Taskforce on Nature-related Financial Disclosures) om financiële stromen te verschuiven: van negatieve – richting positieve resultaten op het gebied van natuur- en biodiversiteit.